Skip to content

8 Stupid Mistakes Smart People Make

2012/07/18

Mistakes are always forgivable, if one has the courage to admit them. Bruce Lee

 

1.  They confuse being busy with being productive.

Slow down and remember this: Most things make no difference.  Being busy is often a form of mental laziness – lazy thinking and indiscriminate action. My boss says this a lot of the time, don’t confuse activity with accomplishment.

Just take a quick look around.  The busy outnumber the productive by a wide margin.

Busy people are rushing all over the place, and running late half of the time.  They’re heading to work, conferences, meetings, social engagements, etc.  They barely have enough free time for family get-togethers and they rarely get enough sleep.  Yet, business emails are shooting out of their smart phones like machine gun bullets and their daily planner is jammed to the brim with obligations.

Their busy schedule gives them an elevated sense of importance.  But it’s all an illusion.  They’re like hamsters running on a wheel.

The solution:  Slow down.  Breathe.  Review your commitments.  Put first things first.  Do one thing at a time.  Start now.  Take a short break in two hours.  Repeat.

2.  They spend time pursuing bogus achievements.

Personal growth is healthy.  Personal growth is an achievement.  So long as it’s real.  The problem is the pressure to grow brings with it the incentive to make growth easier.  Or more precisely, to make growth seem easier.

‘Growth games’ that promote bogus achievements are popping up online at an alarming rate.  Many of them are contained within products and services provided by popular brand names like Facebook, Twitter and LinkedIn.  They each contain a psychological underpinning that supports a growth game filled with bogus achievements – an accumulation of points that’s tied to the intended benefit of the core product or service.

With Facebook it’s friends.  With Twitter it’s followers.  With LinkedIn it’s connections.

Yes, each of them serves a legitimate purpose if used purposefully in moderation.  But most people get so carried away – obsessed – with the growth game’s point system that they completely forget about the legitimate reason they started using the product or service in the first place.

If you’re playing the game simply for entertainment’s sake, and you’re aware of it, great, more power to you.  But if you’re striving to achieve more and more friends, followers and connections for the sake of achieving them, your achievements are totally bogus.

This is why it’s imperative to get your mind right about what you’re doing and why you’re doing it.

The solution:   Simply ask yourself:  Is this activity making a positive, tangible difference in my life or anyone else’s life?  Is it a true prerequisite for a genuine goal?  Alternatively, am I absolutely okay with doing this just because I like doing it, laboring free of any delusion that it benefits me or anyone else?

3.  They learn how to do something and never do it.

Sadly, very few people ever live to become the success story they dream about.  And there’s one simple reason why:

They never take action!

The acquisition of knowledge doesn’t mean you’re growing.  Growing happens when what you know changes how you live.   Most people live in a complete daze.  Actually, they don’t LIVE.  They just ‘get by’ because they never take the necessary action to make things happen – to seek their dreams.

It doesn’t matter if you have a genius IQ and a PhD in Quantum Physics, you can’t change anything or make any sort of real-world progress without taking action.  There’s a huge difference between knowing how to do something and actually doing it.  Knowledge and intelligence are both useless without action.  It’s as simple as that.

The solution:  Success hinges on the simple act of making a decision to live – to absorb yourself in the process of going after your goals.  So make that decision.  And take action.

4.  They use the wrong measurements to track their progress.

You can’t control what you don’t properly measure, and what you measure predicts your future.  If you track the wrong things you’ll be completely blind to potential opportunities as they appear over the horizon.

Imagine if, while running a small business, you made it a point to keep track of how many pencils and paperclips you used.  Would that make any sense?  No!  Because pencils and paperclips are not a measure of what’s important for a business.  Pencils and paperclips have no bearing on income, customer satisfaction, market growth, etc.

Once again, what you measure predicts your future.  You should be measuring the things that are directly tied to your primary goal.

The solution:  The proper approach is to figure out what your number one goal is and then track the things that directly relate to achieving that goal.

5.  They become obsessed with making things perfect.

Many of us are perfectionists in our own right.  I know I am at times.  We set high bars for ourselves and put our best foot forward.  We dedicate copious amounts of time and attention to our work/passion to maintain our high personal standards.  Our passion for excellence drives us to run the extra mile, never stopping, never relenting.  And this dedication towards perfection undoubtedly helps us to achieve results.  So long as we don’t get carried away.

But what happens when we do get carried away with perfectionism?

We become disgruntled and discouraged when we fail to meet the (impossibly high) standards we set for ourselves, making us reluctant to take on new challenges or even finish tasks we’ve already started.  Our insistence on dotting every ‘I’ and crossing every ‘T’ breeds inefficiency, causing major delays, stress overload and subpar results.

True perfectionists have a hard time starting things and an even harder time finishing them… always.  I have a friend who has wanted to start a graphic design business for several years.  But she hasn’t yet.  Why?  When you sift through her extensive list of excuses it comes down to one simple problem.  She is a perfectionist.  Which means she doesn’t, and never will, think she’s good enough at graphic design to own and operate her own graphic design business.

The solution:  The real world doesn’t reward perfectionists.  It rewards people who get things done.  And the only way to get things done is to be imperfect 99% of the time.  Only by wading through years of practice and imperfection can we begin to achieve momentary glimpses of the perfection.  So make a decision.  Take action.  Learn from the outcome.  And repeat this method over and over and over again in all walks of life.

6.  They wait until they feel 100% ready before acting on an opportunity.

This point is somewhat related to the point above on perfectionism, but encompasses enough on its own to be discussed separately.

The number one thing I persistently see holding smart people back is their own reluctance to accept an opportunity simply because they don’t think they’re ready.  In other words, they believe they require additional knowledge, skill, experience, etc. before they can aptly partake in the opportunity.  Sadly, this is the kind of thinking that stifles personal growth.

The truth is nobody ever feels 100% ready when an opportunity arises.  Because most great opportunities in life force us to grow emotionally and intellectually.  They force us to stretch ourselves and our comfort zones, which means we won’t feel totally comfortable at first.  And when we don’t feel comfortable, we don’t feel ready.

The solution:  Remember that significant moments of opportunity for personal growth and development will come and go throughout your lifetime.  If you are looking to make positive changes in your life you will need to embrace these moments of opportunity even though you will never feel 100% ready for them.

7.  They inundate themselves with too many choices.

Here in the 21st century where information moves at the speed of light and opportunities for innovation seem endless, we have an abundant array of choices when it comes to designing our lives and careers.  But sadly, an abundance of choice often leads to indecision, confusion and inaction.

Several business and marketing studies have shown that the more product choices a consumer is faced with, the less products they typically buy.  After all, narrowing down the best product from a pool of three choices is certainly a lot easier than narrowing down the best product from a pool of three hundred choices.  If the purchasing decision is tough to make, most people will just give up.

Likewise, if you inundate yourself too many choices, your subconscious mind will give up.

The solution:  If you’re selling a product line, keep it simple.  And if you’re trying to make a decision about something in your life, don’t waste all your time evaluating every last detail of every possible option.  Choose something that you think will work and give it a shot.  If it doesn’t work out, choose something else and keep pressing forward.

8.  They lack balance in their life.

If you ask people to summarize what they want out of life they cough up a lot of words like ‘Love,’ ‘Money,’ ‘Success’, ‘Family’, ‘Recognition’, ‘Peace,’ ‘Happiness,’ etc.  But all of these things are totally different, and most people want all of them in their life.  Sadly, a vast majority of people don’t balance their life properly to achieve them.

I know an extremely savvy businesswoman who made almost a million dollars online last year. Every entrepreneur I know considers her to be wildly successful.  But guess what?  A few days ago, out of the blue, she told me that she’s depressed.  Why?  “I’m burnt out and lonely.  I just haven’t taken enough time for myself lately,” she said.  “Wow!” I thought.  “One of the most successful people I know isn’t happy.”

I also know a surfer who surfs almost all day, every day on the beach in front of our condo complex in San Diego.  He’s one of the most lighthearted, optimistic guys I’ve ever met – always smiling from ear to ear.  But he sleeps in a van he co-owns with another surfer and they both frequently panhandle tourists for money.  So while I can’t deny that this man seems happy, I wouldn’t classify his life as a success story.

These are just two simple examples of imbalanced lifestyles.  I could think of dozens of other examples like these just out of the small pool of people I know personally.

The solution:  When your work life (or social life, family life, etc.) is busy and all your energy is focused in that arena it’s all too easy to find yourself off balance.  While drive and focus is important, if you’re going to get things done right you still need to balance the various dimensions of your life.  Completely neglecting one dimension for another only leads to long-term frustration and stress.

Join Aquarian’s Daily Thought to receive funny, inspirational quotes and thoughts daily, CLICK HERE to sign up!

Advertisements
No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: